Σημάδια ότι χρειάζομαι ψυχολόγο
Μια δυσάρεστη παραδοχή, αλλά αληθινή, είναι πως στη χώρα μας, η ψυχοθεραπεία τόσο ως διαδικασία όσο και ως απλή λέξη είναι ταμπού. Έχουμε στο μυαλό μας ότι αν κάποιος συνάνθρωπός μας νιώθει την ανάγκη να ζητήσει εξειδικευμένη βοήθεια είναι τρελός. Τουλάχιστον προβληματικός. Κάτι που είναι και άσχημο αλλά κι επικίνδυνο να το πιστεύουμε με την έννοια ότι μπορεί να είμαστε εμείς που έχουμε ανάγκη βοήθειας. Αλλά δεν το κατανοούμε και δεν το συνειδητοποιούμε. Κι όμως! Τα σημάδια ότι χρειάζομαι ψυχολόγο είναι εκεί. Αλλά δεν θέλω να τα δω. Είναι όμως οι ανάγκες, οι επιθυμίες, οι φόβοι και οι προβληματισμοί που έχουν αναπτυχθεί μέσα μας και πρέπει να τα κατευνάσω.
Όμως, τι είναι ψυχοθεραπεία; Με απλά λόγια, η εξειδικευμένη βοήθεια-υποστήριξη από επαγγελματία ψυχολόγο-ψυχοθεραπευτή σε θεραπευόμενο που την έχει ανάγκη σε μια δύσκολη περίοδο της ζωής του. Το προσδοκώμενο αποτέλεσμά της είναι η αλλαγή του ατόμου εντός του και εν γένει της ζωής του. Όμως, τίποτα δεν μπορεί να συμβεί, αν πριν το άτομο δεν συνειδητοποιήσει ότι έχει ανάγκη την υποστήριξη και δεν το αποφασίσει. Πότε όμως μπορεί κάποιος/α να πει και να διακρίνει τα σημάδια ότι χρειάζομαι ψυχολόγο; Ότι ήρθε η στιγμή να ξεκινήσω ψυχοθεραπεία;
Πότε να ξεκινήσω ψυχοθεραπεία;
Συνήθως, για να αποφασίσει κάποιος να ξεκινήσει ψυχοθεραπεία, είτε θέλει να μιλήσει σε κάποιον, διότι δεν έχει κανέναν που να τον καταλαβαίνει, είτε διαπιστώνει ότι κάτι τον ενοχλεί στη ζωή του και θέλει να το βελτιώσει και να το αλλάξει. Δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι πάσχει από κάτι, όπως για παράδειγμα χρόνιο άγχος, ή κατάθλιψη. Δεν μπορεί άλλωστε να αυτο-διαγνωσθεί.
Επομένως, αν βρεις κάτι οικείο προς εσένα ή και ταύτιση στις επόμενες γραμμές, θα ήταν καλό να δοκιμάσεις το εξελικτικό ταξίδι της ψυχοθεραπείας.
Ένα από τα σημαντικά σημάδια ότι χρειάζομαι ψυχολόγο θα μπορούσε να είναι το άγχος, το στρες που με διακατέχει. Η καθημερινή πίεση λόγω συμβάντων, υποχρεώσεων ή συνθηκών της ζωής μου, που με οδηγεί σε άσχημες, άδικες κι άγνωστες προς εμένα συμπεριφορές ως τώρα.
Επίσης, όταν ένα άτομο δεν μπορεί να καταφέρει κάτι μόνο του. Αισθάνεται ανασφάλεια, ότι δεν μπορεί να πετύχει, φοβάται και πιέζεται. Δεν λαμβάνει από κάπου και κάποιον υποστήριξη, αλλά θέλει να μιλήσει, να εξωτερικεύσει όσα νιώθει και βιώνει. Να σταματήσει να νιώθει παγιδευμένος/η. Όταν δεν μπορεί να ακουστεί και δεν του αρκούν οι συμβουλές από φίλους, οικείους του και την οικογένειά του.
ΒΡΕΣ ΜΑΣ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA ΓΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ, ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ, ΑΠΟΡΙΕΣ
Επιπλέον, αν διαπιστώσει διαταραχές στην ποιότητα του ύπνου του, διατροφικές μεταβολές, προβλήματα λειτουργίας στην καθημερινότητά του, προβλήματα στη δημιουργία και τη διαχείριση σχέσεων πάσης φύσεως.
Ακόμα αν αντιμετωπίζει κάποια ανθρώπινη απώλεια οικείου του, συναισθηματική πίεση, αν βιώνει σύγκρουση με μέλη της οικογένειάς του, άγχος, κατάθλιψη, ότι βρίσκεται σε τέλμα. Τότε είναι καλή η στιγμή να απευθυνθεί σε ψυχολόγο. Η ψυχοθεραπεία είναι προπαντός βιωματική, θετική εμπειρία, ένα εξελικτικό ταξίδι. Μπορεί στην αρχή ο λόγος για να το ξεκινήσεις να είναι άλλος από αυτόν που νόμιζες, ή και ίδιος, αλλά θα αλλάξει στην πορεία. Θα ανακαλύψεις πολλά για τον εαυτό σου και τους άλλους και θα πάρεις απαντήσεις. Στην τελική, θα βελτιώσεις τη ζωή σου.
Γιατί να ξεκινήσω ψυχοθεραπεία – Οι πιθανοί λόγοι
Εσωτερικός πόνος
Από τις πιο δύσκολες καταστάσεις που δεν γίνονται άμεσα αντιληπτές στην ανθρώπινη ψυχοσύνθεση. Όταν νιώθουμε πόνο, νιώθουμε πίεση και δεν εξωτερικεύουμε τα συναισθήματά μας. Ο πόνος μπορεί να προέρχεται από ανθρώπινη απώλεια, από κάποια προσωπική αρνητική εξέλιξη, από το επίμονο άγχος. Μέσα μας βιώνουμε αρνητικά συναισθήματα, διογκώνονται και έτσι υποβόσκουν αιτίες και προβλήματα που δεν λύνουμε. Η ψυχοθεραπεία είναι η επιστήμη και ο τρόπος να λύσουμε τα δεσμά, να τα βάλουμε όλα σε μια σειρά, να βρούμε απαντήσεις και λύσεις. Κυρίως ισορροπία μέσα μας και να ανακουφιστούμε.
Σχέσεις με γονείς
Είναι αρκετά τα παραδείγματα ”τραυματισμένων” σχέσεων μεταξύ παιδιών και γονέων. Τις περισσότερες φορές υποβόσκουν αιτίες που δεν γίνονται φανερές εκ πρώτης ματιάς και δημιουργούν άσχημες κι απροσδόκητες συνθήκες στον οικογενειακό ιστό. Ξεσπάσματα, έντονες κόντρες, διαμάχες, προβλήματα αποδοχής είναι κάποια από τα οικογενειακά προβλήματα που πιθανόν να αναπτυχθούν. Η ψυχοθεραπεία ”χτυπά” στη ρίζα των προβλημάτων, δίνει λύσεις, ηρεμεί και συμβάλει συνθετικά και θετικά.
Σχέσεις: Επαγγελματικές, προσωπικές, κοινωνικές
Παράλληλα, ανοίγοντας την ”βεντάλια” των προβληματικών σχέσεων, διαπιστώνουμε ότι τόσο στον επαγγελματικό όσο και στον προσωπικό στίβο μπορεί να αντιμετωπίζεις πρόβλημα. Σχέσεις με προϊσταμένους, υφισταμένους, πίεση στην τωρινή εργασία που σε δυσκολεύει στο να αντεπεξέλθεις ή γιατί επιθυμείς αλλαγή της ή απλά αλλαγή των συνθηκών σε αυτήν, δυσλειτουργική σχέση με τον/την σύντροφό σου. Μέσω της ψυχοθεραπείας θα βάλεις τάξη στα όσα τώρα μοιάζουν μπερδεμένα και θα οριοθετήσεις καταστάσεις και συμπεριφορές.
Σεξουαλικά προβλήματα
Το να αντλείς σεξουαλική ικανοποίηση μέσω της σχέσης σου είναι υγιές αίτημα και λογική επιθυμία. Τι γίνεται όμως όταν αυτήν δεν υπάρχει; Πώς μπορείς να βρεις λύση σε μια δυσλειτουργική σχέση; Όσο ταμπού κι αν θεωρείται το συγκεκριμένο θέμα, μην διστάσεις να το φέρεις μπροστά σε κάποια συνεδρία. Η συζήτηση με τον ψυχοθεραπευτή σου μπορεί να σε δυσκολεύει και να σε μπλοκάρει αρχικά. Αμηχανία, ντροπαλότητα, δυσκολία στο να παραδεχτείς το ίδιο το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπίσεις, ναι. Όμως, δεν υπάρχει λόγος να αισθάνεσαι άσχημα ή αμήχανα. Μπορείς να μιλήσεις για όλα στον ειδικό και να βρεις κατευθύνσεις.
Ανθρώπινη απώλεια – Πένθος – Χωρισμός
Μία κατάσταση που μπορεί να ”σκεπάσει” ή κρύψει πολλά άλλα προβλήματα, απ’την άλλη να αναδείξει άλλα. Αρνητικά συναισθήματα, πόνος, ενοχές, άρνηση της κατάστασης, δυσλειτουργική καθημερινότητα είναι μόνο κάποια από αυτά. Με την κατάλληλη βοήθεια θα ανακουφιστείς, αρχικά, θα φεύγει ο πόνος, θα ξεκαθαρίζει το τοπίο. Έτσι, θα δίνεις χώρο στη λύση και σε εσένα, φυσικά. Κι εννοείται, ότι τα προβλήματα που θα ήθελες να φέρεις στην συνεδρία, μπορεί να μην είναι δικά σου, αλλά να σε αφορούν εξ αντανακλάσεως. Να αφορούν, για παράδειγμα το διαζύγιο των γονιών σου, ή κάποια απώλεια που να αντιμετωπίζει φίλος σου, που όμως να σε επηρεάζει.
Προσωπική ανάπτυξη – Αυτοφροντίδα
Πώς μπορείς να αποκτήσεις αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση; Να σε κατανοήσεις καλύτερα; Να μάθεις να φροντίζεις τον εαυτό σου; Να μπορείς να λαμβάνεις αποφάσεις με λογική και ψυχραιμία και να έχεις ισορροπία προσωπική και κοινωνική; Να τοποθετείς τον εαυτό σου στο κέντρο, μην αγνοώντας ότι, ωστόσο, υπάρχουν κι άλλοι με τους οποίους σχετιζόμαστε; Να πετυχαίνεις στόχους, να ξεπερνάς δυσκολίες και να μάθεις καλύτερα τον εαυτό σου και τους άλλους; Όλα αυτά μπορείς να τα λύσεις μέσω ψυχοθεραπευτικών συνεδριών.
Ικανότητες/Δεξιότητες
Η επικοινωνία, η διαπραγμάτευση, η διεκδίκηση αυτών που τυχόν αξίζεις, ο τρόπος αντιμετώπισης δύσκολων συνθηκών και συμπεριφορών, ακόμα και συνολικά οι λεγόμενοι ”δύσκολοι άνθρωποι” είναι προκλήσεις της καθημερινότητας. Κι αυτές μπορείς να τις υπερκεράσεις, ενισχύοντας παράλληλα τις δικές σου δεξιότητες, μέσω της ψυχολογικής υποστήριξης που είναι ιδανικό να λάβεις.
Βία, Κακοποίηση, Θύματα
Από τις πιο δύσκολες καταστάσεις. Συχνά τα θύματα τέτοιων συμπεριφορών και καταστάσεων είναι εσωστρεφή, φοβισμένα και ”κλεισμένα στο καβούκι τους”. Χρειάζεται για αρχή να αναζητήσουν και να βρουν βοήθεια, να αποκτήσουν ασφάλεια και ”ασπίδα”. Ένα πλαίσιο φροντίδας, κατανόησης, υποστήριξης κι εμπιστοσύνης. Που σιγά σιγά θα ξετυλίγουν το κουβάρι των άσχημων εμπειριών τους. Και μόνον στην περίπτωση της ψυχοθεραπείας, από εξειδικευμένο κι έμπειρο ψυχολόγο-ψυχοθεραπευτή μπορεί να υπάρξει φως στο σκοτάδι του θύματος.
Ευερέθιστος ψυχισμός (ψυχικές διαταραχές)
Στην περίπτωση κάποιας ψυχικής διαταραχής, όπως διαταραχή στη διατροφή, κατάθλιψη, διαταραχή άγχους κ.λπ, το πρώτο πράγμα που είναι καλό να κάνουμε, εφόσον έχουμε διαπιστώσει το πρόβλημα κι έχουμε θέληση για λύσεις, είναι να απευθυνθούμε σε έναν ψυχολόγο-ψυχοθεραπευτή. Έπειτα, να απευθυνθούμε και σε άλλους ειδικούς, αντιμετωπίζοντας το πρόβλημά μας συνολικά, ολοκληρωτικά.
Να θυμάσαι: Τα σημάδια ότι χρειάζομαι ψυχολόγο σε εμένα είναι εμφανή. Ακόμα κι αν δεν τα παραδέχομαι. Αυτό που μένει είναι να τα αποδεχθώ και να προχωρήσω.
ΚΛΕΙΣΕ ΕΔΩ ΕΝΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ Ο,ΤΙ ΣΕ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ
Πότε να μην κάνω ψυχοθεραπεία;
Η ψυχοθεραπεία δεν είναι μαγική λύση, πανάκεια ή υλοποιείται μετά από συγκεκριμένο χρονικό διάστημα κάποια λύση. Ακόμα κι αν έχω εντοπίσει τα σημάδια ότι χρειάζομαι ψυχολόγο, έχω δρόμο προς τη λύτρωση. Ο ψυχοθεραπευτής σε βοηθά να βρεις απαντήσεις και κατευθύνσεις, δεν προσφέρει λύσεις. Αν τα κατανοήσω αυτά, ως μελλοντικός θεραπευόμενος, θα είμαι σε θέση να επιλέξω πότε να κάνω και πότε να μην κάνω ψυχοθεραπεία. Με βάση αυτά, οι λόγοι για να μην ξεκινήσει κάποιος ψυχοθεραπεία είναι απλοί:
Δεν είναι έτοιμος/η, πρόθυμος, κατασταλαγμένος και ανοικτός σε μια τέτοια συνθήκη: Δεν νιώθει ότι μπορεί να αντεπεξέλθει, ότι είναι έτοιμος να ανοιχτεί, να εξωτερικεύσει σκέψεις, συναισθήματα. Να αλλάξει συνήθειες, τρόπο ζωής, νοοτροπία, να ξεβολευτεί και να συνταραχθεί. Φοβάται πως στην πορεία ίσως εγείρει αντιστάσεις και δε βρει τελικά απαντήσεις. Δε θέλει να αφήσει την τωρινή συνθήκη και να μεταπηδήσει σε μια νέα. Ούτε και τον εαυτό του ελεύθερο να αφεθεί στον ειδικό και να ανοίξει την ψυχή του. Δε θέλει, ή και φοβάται να δείξει τα συναισθήματά του σε έναν άγνωστο. Παρόλο που αυτός ο άγνωστος, ο ειδικός δηλαδή, γνωρίζει ότι θα είναι προσεκτικός και επαγγελματίας. Να πραγματοποιήσει το εξελικτικό και πολλές φορές επίπονο, δύσκολο και σκληρό ταξίδι εξέλιξης είναι δύσκολο. Η ματαίωση που μπορεί να νιώσει, ο πόνος στις συνεδρίες, όσα τον ενοχλούν, αλλά συνήθισε να ζει με αυτά, τώρα πώς να τα αποβάλει; Δε θέλει να πονέσει, να αναλάβει την αποκλειστική ευθύνη, να δεσμευτεί για αρκετό χρόνο σε αυτό και να αντιμετωπίσει τους δαίμονές του. Όλα όμως έχουν ένα τίμημα.
ΔΕΣ ΚΙ ΑΥΤΟ: ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ – ΟΛΑ ΟΣΑ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ
Τελικά, υπάρχουν σημάδια ότι χρειάζομαι ψυχολόγο; – Να τα ακολουθήσω;
Η απάντηση και στα δυο ερωτήματα είναι ”ναι”! Τα σημάδια υπάρχουν εκεί για να μας υπενθυμίζουν ότι δεν είμαστε άτρωτοι και πως ο ψυχισμός μας έχει την μεγαλύτερη σημασία από κάθε τι άλλο. Δεν πρέπει να κρύβουμε κάτω από το χαλί κάθε πρόβλημα και δεν πρέπει να ρισκάρουμε να περνά ο χρόνος δίχως να δεχτούμε την βέλτιστη θεραπεία. Δεν μπορούμε συνέχεια να τα αγνοούμε, κάποια στιγμή θα μας χτυπήσουν την πόρτα. Η αλλαγή είναι δύσκολη και επίπονη. Αλλά έρχεται για να λυτρώσει και να μας πάει μπροστά.
Αν θέλεις να κάνεις το σημαντικό βήμα για τη ζωή σου, είμαι εδώ για εσένα. Μπορείς να μου στείλεις εδώ μήνυμα, να με ρωτήσεις ό,τι σε απασχολεί. Εδώ, μπορείς να κλείσεις ραντεβού και να δούμε πώς μπορούμε να κινηθούμε.