Είναι γεγονός πως με την περιπέτεια του κορωνοϊού και έπειτα με την εφαρμογή της επαναλαμβανόμενης καραντίνας οι online μέθοδοι γνώρισαν ιδιαίτερη ανάπτυξη. Ιδίως αυτές που αφορούν την μάθηση και την εκπαίδευση. Online μαθήματα, διαδικτυακά φροντιστήρια, online συνεδριάσεις οργανισμών έκαναν την εμφάνισή τους. Με την ανάπτυξη της τεχνολογίας, δε, οι online μέθοδοι γνώρισαν ιδιαίτερη εξέλιξη κι άνθιση, σχεδόν τελειοποιήθηκαν σε πολλούς τομείς. Ένας από αυτούς τους τομείς δεν γινόταν να μην αφορά την υγεία και συγκεκριμένα την ψυχική. Οι ανάγκες των ανθρώπων έφεραν την ψυχοθεραπεία online.
Όλο και περισσότερος κόσμος, που συνειδητοποιεί ότι έχει ανάγκη ψυχολογικής υποστήριξης, αποφασίζει να καταφύγει στην ψυχοθεραπεία μέσω διαδικτύου. Στρες, άγχος, κατάθλιψη, έλλειψη αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης, προβλήματα σχέσεων είναι κάποια από τα ζητήματα που απασχολούν και ταλανίζουν πολλούς. Το ερώτημα, που εύλογα ανακύπτει, όμως, είναι ένα: Είναι το ίδιο αποτελεσματική με την δια ζώσης ψυχοθεραπεία, η ψυχοθεραπεία online ή οι συνεδρίες επηρεάζονται και δη αρνητικά; Στο σημερινό άρθρο, απαντάμε με βάση ερευνητικά δεδομένα, την εμπειρία μας και τη λογική. Για αυτό, μείνε ως το τέλος.
”Η επιστήμη και η τέχνη ανήκουν σε όλο τον κόσμο, και μπροστά τους εξαφανίζονται όλα τα σύνορα”, Βόλφγκανγκ Γκαίτε.
Ψυχοθεραπεία online: Πώς πραγματοποιούνται οι συνεδρίες και τι να περιμένω – Οι ενστάσεις
Το βασικότερο κομμάτι στην online ψυχοθεραπεία αφορά ό,τι και την κλασική μορφή της. Αρχικά, την ψυχική σύνδεση, επαφή κι επικοινωνία μεταξύ ψυχοθεραπευτή και θεραπευόμενου, αφετέρου την εμπιστοσύνη, που ιδανικά, θα ήταν ευχής έργον να αναπτυχθεί μεταξύ των δύο πλευρών. Πολλοί έχουν ενστάσεις, μην γνωρίζοντας τον τρόπο λειτουργίας της online συνεδρίας, πως είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί λόγω απόστασης. Άλλοι φοβούνται πως δεν εξασφαλίζεται με κάποιο τρόπο το απόρρητο στη συνεδρία και αισθάνονται ευάλωτοι. Στην πραγματικότητα, δεν ισχύει τίποτα από αυτά.
Ο ψυχοθεραπευτής έχει επίγνωση, ενσυναίσθηση, και προπαντός επαγγελματική δεοντολογία. Σέβεται την συνεδρία, τον θεραπευόμενο και την ψυχή του. Εννοείται ότι εξασφαλίζει το απόρρητο, αρκεί και οι δυο πλευρές να είναι σε χώρο ήρεμο και με απόλυτη συγκέντρωση στην συνεδρία. Όλα αυτά, βέβαια, αρκεί να τονίσουμε ότι γίνονται σταδιακά, με υπομονή και βήμα βήμα. Όμως, ο θεραπευόμενος μπορεί, όπως και στη δια ζώσης συνεδρία, αν νιώσει άνετα, να ανοιχτεί από την πρώτη συνάντηση.
Συνήθως, οι συνεδρίες πραγματοποιούνται μέσω τριών πλατφορμών συνεδριάσεων: Zoom, Skype, Google Meet. Αν και ο τρόπος διεξαγωγής αποφασίζεται από κοινού, αν κι εφόσον δεν έχει οριστεί από τον ψυχολόγο-ψυχοθεραπευτή νωρίτερα. Αρκεί μια καλή σύνδεση στο διαδίκτυο (wi fi) και ένα mail.
ΒΡΕΣ ΜΑΣ ΣΤΑ SOCIAL ΓΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
H ψυχοθεραπεία οnline είναι, όμως, αποτελεσματική; – Ποιος το διασφαλίζει
Η επιστημονική κοινότητα έχει δείξει ότι η online ψυχοθεραπεία είναι εξίσου αποτελεσματική με τις παραδοσιακές συνεδρίες πρόσωπο με πρόσωπο στην αντιμετώπιση πολλών ψυχολογικών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης, του άγχους, και των σχέσεων. Δεν είναι λίγοι, μάλιστα, εκείνοι που παραδέχονται πως νιώθουν σαν να βρίσκονται δίπλα στον ψυχοθεραπευτή τους αισθανόμενοι τόσο οικεία και άνετα.
Σύμφωνα με μελέτες, θεραπευόμενοι, σε υψηλό ποσοστό επαλήθευσης, έδειξαν ότι ανταποκρίνονται πιο αποτελεσματικά και επιτυχημένα στην online ψυχοθεραπεία, και μάλιστα σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα, έχοντας μάλιστα παθήσεις όπως άγχος, κατάθλιψη και μετατραυματικό στρες. Άλλες μελέτες έχουν αποδείξει ότι η online ψυχοθεραπεία ήταν πιο επιτυχημένη από τη δια ζώσης!
Ποια τα 4 οφέλη της ψυχοθεραπείας online; – Ποιους αφορά;
Και πάμε στο προκείμενο. Ποια είναι τα οφέλη και πλεονεκτήματα της ψυχοθεραπείας online. Είναι πρακτικά, ή απλά ανάγονται σε θεωρητική συζήτηση; Πάμε να τα δούμε όλα, ένα προς ένα:
- Δεν υπάρχει γεωγραφικός περιορισμός: Είτε ζεις σε μεγάλη ή μικρή πόλη, είτε ζεις σε κάποιο μακρινό μέρος, είτα ακόμα κι απομονωμένα δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο. Με την ύπαρξη καλής διαδικτυακής σύνδεσης, η online συνεδρία θα πραγματοποιηθεί κανονικά. Ακόμα κι αν βρίσκεσαι εκτός Ελλάδας.
- Μπορείς (αν και δεν ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις), από πριν, μέσω ιστοσελίδας, ή και κοινωνικών δικτύων, να μάθεις για τον επικείμενο ψυχοθεραπευτή ή τη ψυχοθεραπεύτριά σου, να διαβάσεις το βιογραφικό του, να δεις πώς εκφράζεται, τι πρεσβεύει. Έπειτα, να τον ελέγξεις, κι αν σου προκαλεί θετική εντύπωση, τότε να προχωρήσεις μαζί του.
- Ευελιξία στις συνεδρίες: Μπορείς από τον δικό σου χώρο, όποια ώρα και μέρα σε βολεύει και συμφωνηθεί από κοινού με τον ψυχοθεραπευτή ή τη ψυχοθεραπεύτριά σου, να πραγματοποιήσεις συνεδρία ψυχοθεραπείας. Σε όποιο μέρος της γης κι αν βρίσκεται, αν η φύση της δουλειάς σου σού επιτρέπει τα ταξίδια ή δεν έχεις σταθερή έδρα.
- Γλιτώνεις χρόνο: Εξοικονομείς χρόνο, αποφεύγοντας τις μετακινήσεις. Ακόμα κι αν δεν επιλέγεις την ψυχοθεραπεία online λόγω κωλύματος, αλλά γι’ αυτό θέλεις να τη δοκιμάσεις πιστεύοντας σε αυτή, ή απλά ντρέπεσαι να παρευρεθείς στο ιατρείο, με ένα κλικ, έχεις τον ψυχοθεραπευτή στο ”σπίτι” σου και μια συνεδρία που εκτυλίσσεται μπροστά σου με ένα κλικ!
Ποιους αφορά η ψυχοθεραπεία online; – Η περίπτωση του healthcure.eu!
Η online ψυχοθεραπεία είναι ένα πολύ χρήσιμο μέσο για ανθρώπους με δυσκολίες χρόνου ή επαγγέλματος , συχνών ταξιδιών, συστολής για τη δια ζώσης ψυχοθεραπεία ή ακόμα και αν είναι κάτοικοι εξωτερικού. Το Healthcure Υγείασις δραστηριοποιείται στην Λάρισα αλλά και διαδικτυακά (Online) σε διάφορα μέρη της Ελλάδος αλλά και στο εξωτερικό.
Ο στόχος μας, είναι να διευκολύνουμε και να υποστηρίξουμε τη δυνατότητα ευεξίας, αυτοθεραπείας, ψυχικής υγείας , δημιουργώντας τις κατάλληλες προϋποθέσεις με ειδικές μεθόδους, ανεξάρτητα από τη γεωγραφική τοποθεσία.