Θέλω να ξεκινήσω ψυχοθεραπεία – 12 λόγοι για να ξεκινήσεις

Θέλω να ξεκινήσω ψυχοθεραπεία. Πόσο εύκολα θα έλεγες ή θα παραδεχόσουν την ανάγκη αυτή; Ακόμα και σήμερα, που βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα και υπάρχει αρκετή ενημέρωση γύρω από ζητήματα ψυχικής υγείας, πολλοί/ές δυσκολεύονται να αποδεχτούν την ψυχοθεραπεία. Είτε ως έννοια, είτε ως διαδικασία. Μπορεί πλέον, να γίνεται σιγά σιγά μόδα, η ουσία όμως για να ξεκινήσει κάποιος συνεδρίες βρίσκεται αλλού: Στη συνειδητοποίηση ότι τις χρειάζεται, ότι τις έχει ανάγκη. Δεν είμαστε όπως παλιά, ναι. Αλλά δεν μπορούμε να αγνοήσουμε και ότι αρκετοί βλέπουν την βελτίωση του εαυτού τους και την ψυχική τους υγεία ως trend, ή στην χειρότερη ως ταμπού.

Η ψυχοθεραπεία στην πραγματικότητα είναι ταξίδι προς την βελτίωση της ψυχικής μας υγείας και κατανόησης διαφόρων ζητημάτων μέσα μας. Της συμπεριφοράς μας, της επικοινωνίας μας, του τρόπου συσχετισμού μας με τους σημαντικούς άλλους στη ζωή μας. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι, να έχουμε νιώσει ίσως κάποιες δυσκολίες μέσα μας, να έχουμε διάφορα ερωτήματα, κάτι να μας ενοχλεί για να πούμε: Θέλω να ξεκινήσω ψυχοθεραπεία.

Σίγουρα, για να μην παραδεχτείς ότι ”θέλω να ξεκινήσω ψυχοθεραπεία”, αποφεύγεις κάτι δύσκολο κι επίπονο, ή διακατέχεσαι από ταμπού, ψευδαισθήσεις ή περιορισμούς. Οπότε, διερωτάσαι: Γιατί να ξεκινήσω ψυχοθεραπεία;

  • ”Δεν χρειάζομαι ψυχολόγο, δεν είμαι τρελός”.
  • ”Δεν είμαι μόνη/ος, έχω φίλους καλούς δίπλα μου, τους μιλάω και με συμβουλεύουν”.
  • ”Εξάλλου δεν έχω προβλήματα, καλά είμαι. Σχέσεις με φίλους, οικογένεια, σύντροφο. Γιατί να πάω”;
  • ”Έγινε μόδα και η ψυχοθεραπεία! Δηλαδή τι; Να πάω και να βγάλω τα εσώψυχά μου σε έναν ξένο”;
  • ”Αν έχω πρόβλημα και μου δώσουν χάπια; Δε θέλω”.

Είναι ερωτήματα που ίσως κάποιο από αυτά να τα έχεις κάνει, ή, αν μη τι άλλο, πιθανόν να τα έχεις σκεφτεί. Και δε σε αδικώ. Η πληροφορία είναι διάχυτη στις μέρες μας, ειδικά η επικίνδυνη και μη επιβεβαιωμένη και επιστημονική. Πολλοί χωρίς καν να είναι ψυχολόγοι-ψυχοθεραπευτές αναλαμβάνουν περιπτώσεις και ακούγονται κατά καιρούς διάφορα. Αλλά επίτρεψέ μου να σου πω κάποια πράγματα.

Η ψυχοθεραπεία δεν αφορά ”τρελούς” ανθρώπους, διότι η έννοια ”τρελός” δεν υφίσταται, ιδίως επιστημονικά. Πιθανόν, να έχεις επηρεαστεί από τηλεοπτικά ή και κινηματογραφικά παραδείγματα, που διαστρεβλώνουν την επιστήμη της ψυχικής υγείας και παρουσιάζουν ρόλους με περίεργη συμπεριφορά και ιδιοσυγκρασία.

Η ψυχοθεραπεία στοχεύει στο να ελαττώσει τις όποιες λανθασμένες σου συμπεριφορές, να βελτιώσει τον τρόπο που σχετίζεσαι με τους άλλους, να κατευνάσει και να εξαλείψει πιθανές ψυχικές διαταραχές. Συμβάλλει στην θεραπεία ψυχοσωματικών προβλημάτων και συμπτωμάτων, δυσλειτουργικών συνηθειών ή σχέσεων. Με λίγα λόγια, είναι ένα ταξίδι αυτογνωσίας, αυτοβελτίωσης και ψυχικής ανάτασης. Ακόμα, στοχεύει στην βελτίωση και εξέλιξη της προσωπικότητας και των διαπροσωπικών σχέσεων του ψυχοθεραπευόμενου. Και το σημαντικότερο: Ένας ψυχίατρος, και μόνον, ειδικά σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, συστήνει φαρμακευτική αγωγή. Η ψυχοθεραπεία δεν βασίζεται και δεν επιτρέπεται να βασιστεί σε αυτό. Οπότε, δεν έχεις λόγο να φοβάσαι.

Μπορεί να μην είναι αποδεκτό, ίσως να σου φανεί και δυσάρεστο, αλλά κανένας φίλος σου στην ουσία δεν μπορεί να σε συμβουλεύσει. Γιατί έχεις ανάγκη από εξειδικευμένη θεραπεία και επιστημονική γνώση, όχι από απόψεις. Οι φίλοι μας δεν είναι ειδικοί, δεν μπορούν να είναι αντικειμενικοί, αποτελούν συχνά ”πατερίτσες” ή κριτές μας και υποστηρικτές μας.
Ένας ψυχολόγος είναι αντικειμενικός, αποστασιοποιημένος, καταρτισμένος και επιστήμονας. Θα σταθεί δίπλα σου, διακριτικά, δε θα σε πάρει από το χέρι όμως. Δε θα σε κρίνει, αλλά δεν θα σου λύσει και τα όποια προβλήματα. Θα επιχειρήσει να σε ξεκλειδώσει και να σε ωθήσει στο να βρεις τις απαντήσεις που ψάχνεις. Να σε βοηθήσει να βρεις την ιδανική ισορροπία σωματικής-ψυχικής-πνευματικής κατάστασης.

ΚΛΕΙΣΕ ΕΔΩ ΕΝΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ Ο,ΤΙ ΣΕ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ

Άλλωστε, (θα έπρεπε να) είναι απλό. Όταν μας πονά το χέρι ή ο λαιμός θα επισκεφτούμε ορθοπεδικό ή παθολόγο. Για την ψυχή μας, κι ό,τι μας ενοχλεί μέσα μας, θα επισκεφθούμε ψυχολόγο-ψυχοθεραπευτή. Και είναι πολύ σημαντικό να επιδιώξουμε να βρούμε ψυχολόγο-ψυχοθεραπευτή, με αυτήν την ιδιότητα. Το γιατί, εν ολίγοις τη διαφορά, θα την εξηγήσουμε μελλοντικά.

1. Προστατευμένο περιβάλλον: Είτε επιλέξεις online ψυχοθεραπεία, είτε δια ζώσης το περιβάλλον θα είναι προστατευμένο. Ο/η ψυχοθεραπευτής σου δε θα σε κρίνει. Μέσα στο δωμάτιο θα είστε μόνοι σας και μπορείς να πεις τα πάντα. Να εξωτερικεύσεις τις σκέψεις σου, τα συναισθήματά σου, τα όποια προβλήματά σου και να ξεκλειδώσεις ό,τι σε απασχολεί.

2. Πρόβλημα στις σχέσεις σου: Πιθανόν, να έχεις εντοπίσει κάτι που σε απασχολεί στις φιλικές, προσωπικές, επαγγελματικές σου σχέσεις. Ίσως να σου αποδίδονται ευθύνες για τη συμπεριφορά σου, να δυσκολεύεσαι στην προσέγγιση άλλων ατόμων, ή στην σύνδεση. Ο ψυχοθεραπευτής σου, έμμεσα, στην περίπτωση αυτή, θα λειτουργήσει ως καθρέπτης και θα σου δείξει, θα σου προβάλλει τον εαυτό σου. Πώς είσαι, πώς λειτουργείς, τι περιμένεις μέσα στην κάθε σχέση. Κι έτσι, ξεκινάς και το δουλεύεις και το βελτιώνεις.

3. Αποδοχή εαυτού: Ένα δύσκολο κομμάτι. Δύσκολο να το αναγνωρίσουμε, δύσκολο και να το αποδεχτούμε. Κάτι μπορεί να μας ενοχλεί μέσα μας, κάτι να μας δυσκολεύει, να μας εμποδίζει στην καθημερινότητα. Να το πούμε λαϊκά, κάτι να μας φταίει και δεν μπορούμε να το αναγνωρίσουμε. Μέσω της ψυχοθεραπείας μπορεί ο ψυχοθεραπευτής μας να μας βοηθήσει να αναγνωρίσουμε σταδιακά τι μας επηρεάζει και ενοχλεί και να το επιλύουμε βαθμιαία. Συνολικά, είναι θέμα αποδοχής, αναγνώρισης του ποιοι είμαστε, πώς αντιμετωπίζουμε καταστάσεις και τον εαυτό μας. Σκοπός: Να βρούμε αρχικά ηρεμία μέσα μας.

4. Εσωτερική γαλήνη: Έχεις εντοπίσει προβλήματα στην καθημερινότητά σου; Μήπως έχεις οργή, θυμό, νεύρα, κρίσεις; Είτε στο οικογενειακό, είτε στο επαγγελματικό, είτε στο προσωπικό σου περιβάλλον; Το πρώτο και κύριο είναι να εντοπίσεις την πηγή συμπεριφοράς σου κι έπειτα να οδηγηθείς στην επίλυση. Και φυσικά είναι κάτι που έχει άμεση σύνδεση με τον ψυχισμό σου.

5. Να κατανοήσεις γιατί αισθάνεσαι, όπως αισθάνεσαι: Ό,τι σχετίζεται με το συναίσθημά σου, έχει απόλυτη σύνδεση με τον εσωτερικό σου κόσμο. Αν τα εξωτερικεύεις, αν τα καταπιέζεις, αν τα εκδηλώνεις με λανθασμένο τρόπο και βαθμό. Κατανοώντας το γιατί συμβαίνει αυτό, μπορείς να το δουλέψεις και σταδιακά να το βελτιώνεις και να αποκτάς ισορροπία κι ηρεμία μέσα σου.

6. Αυτό που σε δυσκολεύει: Υπάρχει κάτι που σε δυσκολεύει είτε στην καθημερινότητά σου, είτε μέσα σου; Μήπως δεν μπορείς να διαχειριστείς καταστάσεις, προβλήματα στον επαγγελματικό και προσωπικό σου τομέα; Η ψυχοθεραπεία μέσω των συνεδριών είναι ικανή να σου δώσει τρόπους κι ”εργαλεία” που να τα χρησιμοποιήσεις κάθε φορά που δυσκολεύεσαι με κάτι. Έτσι, αποκτάς πρωτοβουλίες, δυναμική, θωρακίζεσαι μπροστά σε δυσκολίες και δεν τις αφήνεις να σε ελέγξουν.

7. Σε ποιον τομέα θεωρείς ότι δυσκολεύεσαι: Αν κάνεις την αυτοκριτική σου, αν ψάξεις βαθιά μέσα σου, θα συνειδητοποιήσεις ότι σε κάποιον τομέα υστερείς. Προσωπικά, επαγγελματικά, κοινωνικά; Ίσως το κομμάτι αυτό να το έχεις κρύψει ή καταπνίξει και να περιμένει ”απότιστο”. Να είναι στο σκοτάδι είτε γιατί σε δυσκολεύει, και έτσι συνήθως έχουμε την τάση να μην το αντιμετωπίζουμε, είτε να μην το αναγνωρίζουμε. Η ψυχοθεραπεία, όσο δύσκολη κι αν είναι στη φάση αυτή, αποκαλύπτοντας πιθανά κομμάτια που μας πονάνε, άλλο τόσο λυτρωτική και σωτήρια είναι. Και αυτό πρέπει να επιδιώκουμε.

8. Ψυχοσωματικά: Στις μέρες μας, δυστυχώς, πολλοί συνάνθρωποί μας σωματοποιούν τα συναισθήματά τους, τις σκέψεις τους, το άγχος τους. Το σώμα λειτουργεί σαν φίλτρο, που όσα βιώνουμε καθημερινά, να περνάνε μέσω αυτού σε εμάς και να μην τα αντιμετωπίζουμε. Έτσι, μένουν μέσα μας κι εκδηλώνονται ως κρίσεις πανικού, θυμού ή χειρότερα ως προβλήματα υγείας. Η στάση του σώματός μας, η υγεία του, η συνολική τους κατάσταση και πιθανά προβλήματα υγείας (ψυχοσωματικά, αυτοάνοασα , μετατραυματικό στρες, ημικρανίες, πλάκωμα στο στήθος και σωματικοί πόνοι ) μπορούν να είναι διαχειρίσιμα μέσω της ψυχοθεραπείας.

9. Να μάθουμε ποιοι είμαστε: Η λέξη ”αυτογνωσία” είναι αρκετά παρεξηγημένη στις μέρες μας. Δεν αποτελεί μια κενή έννοια ή πρακτική. Να το θέσουμε απλά: Όσες φορές αναρωτιόμαστε ”γιατί να συμβεί σε εμένα αυτό”, ”πώς το εκστόμισα εγώ αυτό”, ”τι έχω κάνει να τα περνάω αυτά”, ή και ”δεν με καταλαβαίνει κανείς” είναι ζήτημα αυτογνωσίας. Εμείς δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε τους λόγους και τις αιτίες που μας οδηγούν σε αντίστοιχες συμπεριφορές και συνέπειες. Όμως, μέσω της ψυχοθεραπείας, μπορούμε να αναγνωρίσουμε αρχικά τις αφορμές και αιτίες. Να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, να φανούμε γενναίοι κι έτοιμοι ως προς αυτό κι έπειτα να βρούμε τρόπο επίλυσης προς το δικό μας όφελος.

10. Ψυχικό τραύμα: Πάρα πολύ σημαντικό, ίσως πηγή πολλών ζητημάτων. Ένα άτομο που ίσως έχει ή είχε κατά το παρελθόν, κακή σχέση με την οικογένειά του, τον/την σύντροφό του, κι αυτή δεν έχει βελτιωθεί, ίσως ενυπάρχει σε αυτό ανοικτή πληγή. Κι όπως κάθε ανοικτή πληγή, έτσι και το τραύμα, μας πονά, μας δυσκολεύει, μας κρατά πίσω, μας βαραίνει και μας καθορίζει στον τρόπο συμπεριφοράς και λειτουργίας μας. Θέλει επούλωση, αρχικά, κι έπειτα φροντίδα να κλείσει. Κι αυτό μόνο η ψυχοθεραπεία μπορεί να το καταφέρει. Να μετατρέψει τις άσχημες εμπειρίες σε δύναμη και ωφέλιμες πράξεις από μεριάς μας για εμάς και τους γύρω μας.

11. Αυτοεκτίμηση + Αυτοπεποίθηση: Οι δυο έννοιες δεν ταυτίζονται.

Η αυτοεκτίμηση αφορά την εκτίμηση του εαυτού μας πάνω σε όσα διαθέτουμε. Εκτιμώ ότι είμαι ένας άξιος άνθρωπος, είμαι υπερήφανος για αυτό, διαθέτω τις δεξιότητες της λογικής, της πρωτοβουλίας, της εργασιακής αποτελεσματικότητας, του θάρρους κι άλλα.

Η αυτοπεποίθηση αφορά την πίστη στον εαυτό μας. Πιστεύω ότι μπορώ να κερδίσω στον αυριανό αγώνα, γιατί προετοιμάστηκα άψογα και έχω ισχυρή θέληση ότι θα κερδίσω. Δεν είναι φράσεις ή λέξεις μπροστά στον καθρέπτη, ούτε αποφθέγματα. Δεν έρχονται και φεύγουν, αλλά καλλιεργούνται, αναπτύσσονται, βελτιώνονται. Πολύ σημαντικές αμφότερες για την εξέλιξή μας.

12. Διαχείριση άγχους: Αν έχεις εντοπίσει στον εαυτό σου νεύρα, εκνευρισμό, στρες έντονο, να δυσκολεύεσαι να αντιμετωπίζεις καταστάσεις και προκλήσεις και να σου φαίνονται βουνό, με αποτέλεσμα να μην λειτουργείς ομαλά στην καθημερινότητά σου, πιθανόν να έχεις άγχος. Αν δεν το αντιμετωπίσεις ψυχοθεραπευτικά, αρχικά εντοπίζοντας την αιτία κι έπειτα να το κατευνάσεις, υπάρχει κίνδυνος εκδήλωσης ψυχοσωματικών. Αντιμετώπισε ό,τι σε κλέβει καθημερινά και ξαναβρές τον εαυτό σου.

Η ψυχοθεραπεία…

είναι ένα αέναο ταξίδι αυτογνωσίας, βελτίωσης του εαυτού μας, δείγμα αγάπης μας προς αυτόν. Η πιο σημαντική εξελικτική διαδικασία ψυχικής, σωματικής και πνευματικής ισορροπίας. Καθημερινά τόσο λόγω των συνθηκών όσο και λόγω παρελθοντικών συμβάντων αντιμετωπίζουμε πολλά. Ας μην βαραίνουμε τον εαυτό μας και το μέσα μας άλλο. Να τολμήσουμε να τον βελτιώσουμε και θεραπεύσουμε.

ΒΡΕΣ ΜΑΣ ΣΤΑ SOCIAL ΓΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ + ΤΥΧΟΝ ΑΠΟΡΙΕΣ

Αν θέλεις να λύσεις απορίες σου για την ψυχοθεραπεία, ή το σκέφτεσαι, επικοινώνησε εδώ μαζί μας. Θα χαρούμε να σου λύσουμε κάθε απορία και να φωτίσουμε κάθε σκοτεινό σημείο. Μην ξεχνάς: Η ψυχή μας είναι ό,τι πολυτιμότερο έχουμε.